NIEUWS

Nieuws van achter de schermen, aankondigingen van exposities en up-dates van ontwikkelingen binnen Sein Vormgeving.

– X –

VOOR HET VOETLICHT

Maandag, 30 september 2019
Zaterdagavond 26 oktober is het kunst- en ontwerpatelier van Sein Vormgeving opnieuw een podium voor kleinkunst. Tijdens Voor het Voetlicht brengt Hans van Heiningen er een muzikale vertelling ten tonele.

In zijn Liedroman ‘Teruguit naar Nu’ neemt hij je mee op reis, verhalend over het leven en zingend van Bach tot Sting. Dit vertellend muziektheaterstuk is voor jong en oud, zit vol humor en gaat de interactie aan met het publiek.

De organisatie van het kleinkunstfestival ligt in handen van Alfred van de Pas en het team van Winterdijk30b. De voorverkoop van de passe partouts is begonnen. Bestel ze snel en wees erbij!

– x –

VERHAAL/BEELDTAAL VAN START

Dinsdag, 2 september 2019
Donderdag a.s. gaat er bij Sein weer een nieuw kunsttraject Verhaal/Beeldtaal van start! Het traject, waarin je op zoek gaat naar de kern van je verhaal, heeft opnieuw vier kunstenaars gevonden die hun werk willen verdiepen.

Inspiratiebronnen onderzoeken, je werkproces inzichtelijk maken, filosoferen, reflecteren, de kunstwereld verkennen, een artist statement schrijven en exposeren, ze gaan het allemaal meemaken komend seizoen.

Volg het hier, ik houd je op de hoogte!

– x –

GO ART WAALWIJK!

Maandag, 5 augustus 2019
Zondag 25 augustus exposeer ik o.a. met Jolanda van Miert in de Hooisteeg in Waalwijk. Onze expositie valt samen met het GoWaalwijk Festival in het centrum. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Er zijn podia met live muziek en theater, vele sporten en spelen, exposities en culturele activiteiten met dans en beweging.

Mijn gast Jolanda schildert abstracten en gaat uit van bestaande vormen, die geïnspireerd zijn op het dagelijks leven. Ik bezin mij op het vrouw-zijn, middels fotografie onderzoek ik mijn zelfbeeld. En er staat weer iets nieuws op de ezel: een minder concreet, meer vervreemdend vrouw-beeld.

Ron Beumer, Karin van Gelder, Kay Gotlieb-Wallace en Diane Fisher maken ook deel uit van de expositie GoArt. Kom samen met ons het nieuwe culturele seizoen openen! Van 13.00 tot 18.00 uur zijn wij er met een borrel, babbel en knabbel. We zien je graag!

– x –

KUNSTTRAJECT VERHAAL/BEELDTAAL

Donderdag, 4 juli 2019
Vandaag de eerste kandidaat mogen inschrijven voor het kunsttraject Verhaal/Beeldtaal! Er staan inmiddels nog twee intake-gesprekken op de agenda, dus ik heb goede hoop dat er komend seizoen weer een kunsttraject van start gaat.

Wil jij ook je beeldend werk verdiepen, je drijfveren onderzoeken en de uitdrukkingsvorm die daarbij past? Ga dan mee op deze inspirerende zoektocht naar de kern van jouw verhaal en kom te weten waar jij voor staat met jouw kunst.

– x –

EINDPRESENTATIE VERHAAL/BEELDTAAL

Zaterdag, 1 juni 2019
Vandaag is het Huis van Waalwijk opengesteld voor het publiek. Van 13.00 tot 16.30 uur wordt je er rondgeleid. Laten mijn cursisten daar nu net hun expositie hebben.

Het Huis van Waalwijk is gevestigd in het voormalig raadhuis aan het Raadhuisplein van Waalwijk en is sinds enkele jaren een Rijksmonument. Het gebouw dateert van het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw, naar een ontwerp van de Nederlandse architect Alexander Kropholler. De afgelopen jaren is het in zijn oude luister hersteld, met allerlei oorspronkelijke details kenmerkend voor de bouwstijl van Kropholler. Bezoek de oude raadzaal, de kamer van de burgemeester, de gevangenis, de trouwzaal.

De expositie bevindt zich in de tuinkamer en is gratis te bezoeken, het geeft een boeiende kijk achter de schermen, waaruit blijkt hoe artistieke mensen denken, werken en inspiratie opdoen.

Huis van Waalwijk, Raadhuisplein 2, 5141 KG Waalwijk.

– x –

OP ZOEK NAAR BETEKENIS

Woensdag, 1 mei 2019
Het samenwerkingstraject met Emma Wackers zet zich voort. Tijdens onze derde ontmoeting hebben we het werk besproken, dat door de kruisbestuiving is ontstaan. De interactie is inspirerend en motiveert om op deze manier verder te gaan met weer andere kunstenaars.

De laatste tijd spitst mijn onderzoek zich toe op de zingeving van mijn leven als vrouw, waarin ik haar meest wezenlijke rol niet vervul, en de eigenaardige plaats die ik ermee lijk in te nemen. Die bezinning op mijn vrouw-zijn en het concept van de vervreemding wil ik tot uitdrukking brengen in mijn aanstaande schilderkunst.

– x –

EUROPA ZOMEREXPO 2019

Vrijdag, 19 april 2019
Eén van mijn schilderijen is opgenomen in de ZomerExpo Biënnale, een veelzijdige kunsttentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle. Wat je ziet, vertegenwoordigt de hedendaagse beeldende kunst in Nederland. Deze editie staat het onderwerp Europa centraal.

De tentoonstelling vond vanaf 2011 gedurende vijf jaar jaarlijks plaats in het Gemeentemuseum Den Haag, waar destijds ook een schilderij van mij getoond werd. In 2017 ging de expo naar Museum de Fundatie. Sindsdien is ZomerExpo een biënnale, een tweejarige kunstmanifestatie voor beeldende kunst. Het programma wordt mogelijk gemaakt door brede samenwerking en vele fondsen.

Europa ZomerExpo 2019 is van 25 mei t/m 1 september 2019 te zien in Museum de Fundatie aan de Blijmarkt in Zwolle en in de zalen en op het buitenterrein van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Mijn werk zal getoond worden in ‘de wolk’ van het museum.

– x –

EUROPA ZOMEREXPO 2019

Zaterdag, 30 maart 2019
Door naar de 2e ronde van de voorselectie Europa ZomerExpo 2019, met maar liefst 3 van mijn schilderijen. Uit de 3200 digitale inzendingen zijn 1000 kunstwerken gekozen voor de ZomerExpo-Opstelling in de Van Gendthallen in Amsterdam.

Op 15, 16 en 17 april kiest een gemêleerde jury uit deze selectie anoniem 250 kunstwerken voor de tentoonstelling in Museum de Fundatie:

  • De vakjury (15 april) bestaat uit kunstenaars, critici, verzamelaars, galeriehouders, curatoren.
  • De juniorjury (16 april) bestaat uit leerlingen van kunstscholen en de Breitner Academie.
  • De publieksjury (17 april) bestaat uit individuele bezoekers.

Mocht je belangstelling hebben om aan de publieksjury deel te nemen, meld je interesse dan nu aan via info@zomerexpo.nl.

– x –

OP ZOEK NAAR BETEKENIS

Vrijdag, 15 februari 2019
Een nieuw samenwerkingsproject met collega kunstenaar Emma Wackers heeft tot nieuwe beelden geleid. Foto’s die het niet nodig hebben om geschilderd te worden, maar van zichzelf intrigeren qua perspectief, vorm en kleur. De manier van fotograferen sluit aan bij mijn zelfonderzoek en voegt een extra dimensie toe aan mijn beeldtaal.

Het traject met Emma bestaat er momenteel uit om elkaar te inspireren. Haar werkwijze spreekt mij aan; het fotografisch onderzoek een antwoord laten zijn op de probleemstelling. We vragen ons af welke reden er voor ons is. Het zoeken met de camera en het dicht op de huid fotograferen vraagt letterlijk en figuurlijk om een andere focus, van mijzelf en van mijn publiek.

Bekijk alle grafisch bewerkte foto’s op mijn online portfolio.

– x –

OPENING ‘NAAKT OF BLOOT?’

Vrijdag, 25 januari 2019
Vanavond opent de expositie ‘Een andere kijk op Naakt of Bloot?’ bij Atelier Anders in Schaijk. Er is een mooie mix ontstaan met de expressieve schilderijen van Laurens Bosman en de lifecasts van Machteld van der Eijk in combinatie met mijn monochrome werk. Kom je kijken?

Atelier Anders
Schutsboomstraat 53
5374 PB Schaijk

19.00 uur Inloop
19.30 uur Openingswoord – Merel van den Nieuwenhof (kunsthistoricus)
22.00 uur Afsluiting van de openingsavond
Deze expositie is tot en met 23 februari 2019 te bezoeken.
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

– x –

EUROPA ZOMEREXPO 2019

Maandag, 14 januari 2019
Vandaag heb ik me met 3 schilderijen ingeschreven voor ZomerExpo 2019, ’s lands grootste kunsttentoonstelling via open inschrijving en anonieme keuze. De tentoonstelling wordt opgebouwd op basis van het ingezonden werk. Beelden die overeenkomen, verschillen of elkaar versterken, met verwijzingen en verbindingen, tussen tradities en nieuwe visies op de beeldcultuur van het continent.

Het thema: met elkaar het verhaal van Europa zichtbaar maken in de kunst. De presentatie nodigt uit om op onderzoek te gaan: waar eindigt de ene cultuur en begint de andere? En: is kunst uit Europa ‘Europese’ kunst? Zo wordt met hedendaagse makers een tentoonstelling gecreëerd die letterlijk en figuurlijk over grenzen gaat, en waarin nationale tradities, Europese factoren en wereldwijde invloeden elkaar ontmoeten.

ZomerExpo bouwt bruggen tussen makers, podia en publiek en is onmisbaar geworden voor de vele kunstenaars in Nederland die op zoek zijn naar een (groter) podium en feedback op hun werk. Elke maker krijgt de kans om werk in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen. Deze zomer vindt de expositie plaats in Museum de Fundatie in Zwolle.

Eind maart wordt bekend gemaakt of mijn werk door gaat naar de tweede selectieronde.

– x –

GRATIS KENNISMAKEN

Maandag, 7 januari 2019
Donderdag 17 januari is er een beeldanalyse avond van de Kunstpraktijk. Misschien wil je eerst eens proeven wat het voor je kan betekenen. Daarom bied ik je geheel vrijblijvend een kennismakingsavond aan. Meld je aan met de e-gift voucher en kom gratis kennismaken!

Tijdens de beeldanalyses onderzoeken we hoe verhaal, beeldtaal en materiaalgebruik als een betekenisvol geheel samenwerken. Nieuwe inzichten, betekenissen en verbanden verdiepen je artistieke visie en zetten aan tot het maken van weer nieuw werk. Het filmportret van een Hollandse meester kijken we ter inleiding. We sluiten de avond af met een kunstgerelateerde opdracht, die je ’thuis’ kunt uitvoeren en waarvan je je ervaringen kunt delen in de besloten community op Facebook.

Kom je ook een collectieve beeldanalyse maken van je eigen kunst? Meld je aan per mail en voeg de e-gift voucher toe. Deze voucher vind je hier.

– x –

TE GAST BIJ ATELIER ANDERS

Dinsdag, 11 december 2019
Voor de verandering ben ik eens te gast voor een expositie, en wel bij Atelier Anders van Lia Verstegen. ‘Naakt of Bloot?’ geeft een andere kijk op het menselijk lichaam en is een ode aan de gelijknamige expositie bij Museum Jan Cunen in Oss, te zien van 3 februari t/m 19 mei. Hot topic, ook bij Museum Kranenburg in Bergen NH, waar nog t/m 3 februari de expositie ‘BLOOT – het kwetsbare lichaam’ te zien is.

Onze expositie is te zien van 25 januari t/m 23 februari 2019. Merel van den Nieuwenhof (tentoonstellingsproducent en assistent-conservator bij Museum Jan Cunen) zal deze uiteenlopende expositie openen op zaterdag 25 januari om 19.00 uur. De groepstentoonstelling toont een evenwichtige mix van expressieve schilderijen van Laurens Bosman, lifecasts van Machteld van der Eijk en mijn monochroom werk.

– x –

Trut

MEET & GREET RIA EN NICOLETTE

Maandag, 10 december 2018
Meet & greet Ria Breedveld en me, wij geven zondagmiddag 16 december ‘teken van leven’ tijdens onze gelijknamige duo-expositie. Onze gedeelde inspiratie op het eigen leven heeft geleid tot het tonen van ontroerende en confronterende werken.

Ria’s tekstwerken en mijn schilderijen zijn in dialoog met elkaar tentoongesteld om de discussie erover op gang te brengen. Wij zijn benieuwd naar jouw kijk op de geschilderde naakten en de korte krachtige teksten die tot een geheel zijn samengevoegd.

Wij heten je hartelijk welkom tijdens de meet & greet op 16 december tussen 13.00 tot 17.00 uur in mijn atelier, Hooisteeg 4 in Waalwijk. Je kunt onder het genot van een hapje en drankje met ons in gesprek over ons werk en het leven.

De duo-expo is nog tot 29 december te bezichtigen op donderdag van 13.00 tot 17.00, op vrijdag van 13.00 tot 21.00 en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

– x –

GASTEXPOSANT RIA BREEDVELD

Dinsdag, 23 oktober 2018
De volgende gast in mijn atelier is Ria Breedveld. Zij exposeert samen met mij in de duo-expositie ‘Teken van Leven’, van 22 november t/m 29 december 2018.

Ria verbeeldt haar gedachten en gebeurtenissen in een beeldtaal die bestaat uit woorden en zinsneden. Met een dubbele bodem confronteert zij de toeschouwer en gaat daarbij (zelf)spot, humor en pijn niet uit de weg.

Wat ons met elkaar verbindt is dat we beide geïnspireerd raken door het eigen leven. Tijdens de meet & greet op (koop)zondag 16 december a.s. kun je hierover met ons in gesprek. Tussen 13.00 en 17.00 uur vertellen wij uitgebreid over ons werk.

– x –

OPENINGSWOORD EXPOSITIE ABSTRACT

Zaterdag, 1 december 2018
Volgende week zaterdag open ik om 16.00 uur de nieuwe expositie van Nel den Buitelaar en Mieke Meulendijks in galerie De Etage in Gorinchem. Nel is een kunstzuster, met wie ik deelheb in het PIT Kollektief en Mieke is een oud-cursist van me, ze volgde het traject Verhaal/Beeldtaal in 2017. De vraag om het openingswoordje te verzorgen kon ik dan ook niet afslaan.

Beide kunstenaars hebben de abstractie als grootste gemene deler. Het werk van Nel daarentegen wordt in context gebracht met het abstract expressionisme, daar staat de ordening centraal. Dat van Mieke ligt meer in het verlengde van het minimalisme, waar alle motieven zijn teruggebracht tot de essentie.

Waarom maakt een kunstenaar wat ie maakt, en waarom doet ie het zo? Dat is wat ik me altijd afvraag wanneer ik naar kunst kijk, om te zien of ik mij ermee kan verbinden of hoe ik mijzelf ertoe verhoud. De werkwijze zegt veel over de persoon achter het werk. In het openingswoord zal ik daar met het publiek dan ook de aandacht op vestigen.

De expositie is te zien van 8 december a.s. tot en met 2 maart 2019 tijdens de openingstijden van Boekhandel Cursief in:
Galerie De Etage
Kruisstraat 4
4201 GE Gorinchem

– x –

GEZOCHT BRABANTSE KUNSTZUSTER

Dinsdag, 13 november 2019
Wil jij professioneel bezig zijn in de kunst en beter zichtbaar worden in de kunstenaarsscene van Brabant? Heb jij zingeving als kernwaarde en wil jij met die intentie je werk naar een hoger plan tillen? Dan is ons collectief iets voor jou!

In 2015 heb ik het collectief Kunstzusters Brabant opgericht. We zijn een groep gelijkgestemde vrouwelijke kunstenaars, die praat over kunst in het algemeen en over ons werk in het bijzonder. Wij delen kennis op het gebied van ondernemen als creatief en opereren vanuit vrouwelijke kracht. Een kracht die zacht, liefdevol en koesterend is, maar ook duidelijk grenzen aangeeft. Een bedding van waaruit je kunt gedijen en groeien, je gesteund en gevoed voelt. Niet vrijblijvend, maar in betrokkenheid, verbindend.

Wij willen graag uitbreiden en zoeken een Brabantse kunstzuster met een volwassen kunstpraktijk en autonoom werk. Vertel ons over jouw drijfveren in de kunst, je discipline(s), expositieverleden en eventuele andere activiteiten op kunstgebied. We nodigen je dan uit voor een gesprek om nader kennis te maken en je motivatie voor deelname te bespreken.

Kunstzusters Brabant
Anneke Jonckers
Nicolette Peters
Sandra van der Pluym

– x –

GASTEXPOSANT RIA BREEDVELD

Dinsdag, 23 oktober 2018
De volgende gast in mijn atelier is Ria Breedveld. Zij exposeert samen met mij in de duo-expositie ‘Teken van Leven’, van 22 november t/m 29 december 2018.

Ria verbeeldt haar gedachten en gebeurtenissen in een beeldtaal die bestaat uit woorden en zinsneden. Met een dubbele bodem confronteert zij de toeschouwer en gaat daarbij (zelf)spot, humor en pijn niet uit de weg.

Wat ons met elkaar verbindt is dat we beide geïnspireerd raken door het eigen leven. Tijdens de meet & greet op (koop)zondag 16 december a.s. kun je hierover met ons in gesprek. Tussen 13.00 en 17.00 uur vertellen wij uitgebreid over ons werk.

– x –

CULTUUR ONTMOETINGEN

Zondag, 14 oktober 2018
Tijdens de huiskameroptredens van Voor het Voetlicht ontvang ik Maaike van den Brule van Buro CO. Buro CO realiseert Cultuur Ontmoetingen. regisseert en maakt voorstellingen voor theatergezelschappen en scholen, maar ook eigen producties. Dit doet Maaike met Tamara Ketelaars van Theater CO.

Zaterdagavond 27 oktober zijn ze in mijn atelier met het dialoog ‘Suiker’. Een intieme voorstelling vol humor en emotie.

– x –

PREVIEW ARTWORKS FRANK WILLEMS

Zondag, 14 oktober 2018
Binnenkort in het atelier van Sein Vormgeving: gast-exposant Frank Willems. Tijdens het Landelijk Atelierweekend op 17 en 18 november exposeer ik met hem een aantal werken die qua beeldtaal volledig tegengesteld zijn aan elkaar. Dat van hem is naïef, humoristisch en bont, dat van mij hyperrealistisch en monochroom.

Een preview is te zien tijdens de huiskameroptredens van Voor het Voetlicht op zaterdagavond 27 oktober tussen 20.30 en 22.30 uur.

Onze duo-expositie maakt deel uit van de tentoonstelling MENS(IN)BEELD met Ron Beumer, Karina Beumer, Kay Gotlieb-Wallace en Ans van Hoorn, waarover later meer.

– x –

VOOR HET VOETLICHT

Zondag, 14 oktober 2018
Op zaterdagavond 27 oktober vindt in Waalwijk de 5e editie plaats van Voor het Voetlicht. Op die avond zijn er in het Kunstkwartier (Winterdijk, Hooisteeg en Raadhuisplein) velerlei kleinschalige voorstellingen te zien en te beluisteren rond het thema Wet Blue. Hiervoor bent u welkom in de verschillende ateliers aan de Hooisteeg, in Winterdijk30b, het Huis van Waalwijk en op het gehele gebied daartussen.

In het Huis van Waalwijk is een door Kunstencentrum Waalwijk speciaal voor deze gelegenheid gemaakte voorstelling te zien, waarbij de bezoekers door alle kamers van het Huis trekken en overal wat anders beleven. De ontvangst hiervoor is bij het oude politiebureau van Waalwijk, waar nu de Heemkundekring is gehuisvest. De regie van deze voorstelling is in handen van Lies de Kort, als theaterdocent verbonden aan Kunstencentrum Waalwijk. Theater De Leest biedt technische ondersteuning op locatie.

Vanaf 19.00 uur tot 20.30 uur start er elk kwartier een voorstelling in het Huis van Waalwijk. Elke voorstelling biedt plaats aan 30 bezoekers. Het aanvangstijdstip bepaalt u zelf bij het kopen van uw kaarten. Daarbij geldt uiteraard ‘zo lang de voorraad strekt’. Om 20.30 uur starten de overige huiskamervoorstellingen van Voor het Voetlicht: muziek, theater, voordrachten. In mijn atelier een dialoog ‘Suiker’ van Theater CO, een intieme voorstelling vol humor en emotie.

De avond wordt gezamenlijk afgesloten met een optreden van de band Tuff Enuff in Winterdijk30b. Iedereen is van harte welkom voor deze vrolijke afsluiting. Aanvang 22.30 uur. Kaarten voor Voor het Voetlicht zijn ook dit keer weer als passe partout verkrijgbaar, zodat u toegang heeft tot àlle voorstellingen van het gehele festival. De kaarten zijn voor € 12,50 verkrijgbaar via www.winterdijk30b.nl.

– x –

PREVIEW DUO-EXPO MET EDITH BONS

Vrijdag, 21 september 2018
Voorafgaand aan de opening van Open Ateliers 0416 vanavond is er een PREVIEW in het atelier van Sein Vormgeving. Je kunt er een voorproefje nemen op mijn expositie met Edith Bons. En ook letterlijk valt er iets te proeven. Wij serveren hapjes van 17.00 tot 19.30 uur. Kom je vanavond met ons voorproeven?

– x –

LOGO KAMERS MET KANSEN BREDA

Donderdag, 13 september 2018
Kamers met Kansen Breda verhuurt woonruimte aan jongeren, die behoefte hebben aan ondersteuning bij wonen, school en/of werk. De organisatie begeleidt hen, vanuit een groot netwerk van hulpverlenende instanties, naar een zelfstandige toekomst.

Hun kernwaarden heb ik tot uitdrukking laten komen in het nieuwe logo. Het is opgebouwd uit vier huisjes, die met hun daken naar elkaar toe gericht zijn (geborgenheid). Waar deze elkaar overlappen vormt zich een plus (ondersteuning). Door de transparantie ontstaan verschillende mengkleuren (netwerk) en wordt het geheel in beweging gebracht (toekomst).

– x –

OPENING ATELIERROUTE ‘S-HERTOGENBOSCH

Vrijdag, 7 september 2018
Vanavond om 20.00 uur opent wethouder van cultuur Mike van der Geld de Atelierroute ‘s-Hertogenbosch 2018 in het Kruithuis. Hier alvast een sneak peek van fotograaf Gerard Monté. Mijn werk hangt direct rechts na binnenkomst, zie ik je daar?

– x –

DE KUNSTPRAKTIJK START

Donderdag, 23 augustus 2018
Volgende maand gaat opnieuw een reeks van 10 bijeenkomsten van de Kunstpraktijk van start, avonden waarop kunstenaars bij elkaar komen in mijn atelier en met hun werk beeldanalyses uitvoeren.

Tijdens de beeldanalyses wordt de aandacht gericht op het verhaal, de beeldtaal en het materiaalgebruik. Door dit in samenhang met elkaar te bestuderen, zien de deelnemers hoe deze aspecten als een betekenisvol geheel samenwerken. Nieuwe inzichten, betekenissen en verbanden verdiepen hun artistieke visie en zetten aan tot het maken van weer nieuw werk.

Elke derde donderdag van de maand is er een bijeenkomst. Het filmportret van een Hollandse meester, waarmee we van start gaan, kijken we ter inleiding. En we sluiten de avond af met een kunstgerelateerde opdracht, die ’thuis’ wordt uitgevoerd en waarvan de kunstenaars hun ervaringen kunnen delen in de besloten community op Facebook.

– x –

EVENBEELD

Woensdag, 1 augustus 2018
Verwonderende momentopnames, die paarsgewijs zijn samengebracht tot een evenbeeld. Deze fotografische registraties vertellen hetzelfde verhaal, dat eerst zichtbaar wordt op het moment van samenkomen. Ontstaan vanuit de behoefte om even de focus te verleggen. Meer evenbeelden op mijn online portfolio.

– x –

VERHAAL/BEELDTAAL JAARGANG 3

Dinsdag, 24 juli 2018
Na de zomervakantie begint weer een nieuw kunsttraject Verhaal/Beeldtaal! Het traject, waarin je op zoek gaat naar de kern van je verhaal, heeft voldoende kunstenaars gevonden die hun beeldend werk willen verdiepen. Ik kijk er weer enorm naar uit om met dit nieuwe kunstenaarscollectief op zoek te gaan naar de kern van hun verhaal. Inspiratiebronnen onderzoeken, je werkproces inzichtelijk maken, filosoferen, reflecteren, de kunstwereld verkennen, een statement schrijven en exposeren, het komt allemaal aan bod komend seizoen. Het is fascinerend om hen te zien groeien.

“Indien je vreugde wilt vermenigvuldigen, moet je haar delen.” Een stelling van Pythagoras.

Het vinden van de kern van mijn eigen verhaal en het creëren van de beeldtaal die daarbij past, stelt mij in staat ‘mijn stem’ te laten horen. Introvert als ik ben, bescheiden en niet op de voorgrond tredend, kan ik nu ‘spreken’ op een manier die bij mij past. Het heeft me mijn plek in deze wereld gegeven. De vreugde die daaruit voortvloeit wil ik delen.

– x –

DE KUNSTPRAKTIJK – EXCURSIE DORDTYART

Donderdag, 7 juni 2018
Ter afsluiting van het seizoen van de Kunstpraktijk gaan we zondag 22 juli a.s. op excursie naar DordtYart. Dit centrum voor Hedendaagse Kunst in de Biesboschhal in Dordrecht is een cultureel leerbedrijf, dat mensen de gelegenheid biedt om werkervaring op te doen in de kunst en de kunst in contact te brengen met publiek, middels het tonen van kunstwerken en werkzaamheden van kunstenaars.

In de Kunstpraktijk wisselen we met elkaar van gedachten over kunst in het algemeen en ons werk in het bijzonder. De beeldanalyses die we daar maken van ons eigen werk bevorderen onze vaktheorie, theoretische reflectie en artistiek onderzoek. Reflecteren, het overkoepelend kernconcept tijdens de bijeenkomsten van de Kunstpraktijk, brengt onze intuïtieve innerlijke gewaarwording op een bewuster niveau, ten behoeve van het vormgevingsproces. We doen dat gaandeweg en achteraf, door reflecterende vragen te stellen.

Een excursie naar DordtYart sluit daar mooi op aan, dacht ik zo.

– x –

WET BLUE LICHTPROJECTIE

Zaterdag, 21 april 2018
And then there was light, blue light wel te verstaan. Nu de stadstuin in Waalwijk zo goed als klaar is, heeft de gemeente ook het Wet Blue project weer opgepakt. Het voormalige raadhuis en het nieuwe Rabobank-kantoor zijn al uitgelicht in de kenmerkende blauwe kleur van met chroom gelooid leer. Nu staan voortaan ook de poorten op het Raadhuisplein en de arbeidershuisjes van de Hooisteeg in dit blauwe licht.

Het concept is geïnspireerd op de rijke historie en nog steeds bloeiende leer- en schoenenindustrie van Waalwijk en de Langstraat. Het heeft als doel deze rijke geschiedenis in te zetten als unique selling point van Waalwijk, om de ambities van de gemeente Waalwijk te ondersteunen op economisch, ecologisch en sociaal gebied.

Eén van die ambities is het aantrekkelijker maken van het centrumgebied. Het is de bedoeling dat steeds meer gebouwen/ondernemers bij Wet Blue aan zullen sluiten, zodat er een serieuze lichtroute door Waalwijk ontstaat en het licht het verhaal van de regio vertelt. Lichtkunstenaar Arjen van der Cruijsen hoopt op een lichtroute van een paar kilometer door de stad.

Zou dat niet magisch zijn?

– x –

LOGO ONTWERP A-LINEAS

Vrijdag, 23 maart 2018
Met veel plezier heb ik gewerkt aan het logo van PR-bureau A-LINEAS. In de naam staat de A voor Antoinette, de eigenaresse van het bureau en (het Spaanse) LINEAS voor lijnen. Antoinette legt graag lijntjes tussen mensen, tussen bedrijven en tussen mensen en bedrijven. A-LINEAS heeft daarom ‘verbinding’ als één van de belangrijkste kernwaarden. De verbindende teksten die Antoinette schrijft hebben vorm gekregen in het icoon van een alinea, die is opgebouwd uit de lijntjes in de bedrijfsnaam.

Succes Antoinette met de voortzetting van je activiteiten onder deze mooie nieuwe naam!

– x –

VERHAAL/BEELDTAAL

Dinsdag, 6 maart 2018
Je kunt je weer inschrijven voor Verhaal/Beeldtaal, het kunsttraject naar de kern van jouw verhaal! Tijdens de 24 bijeenkomsten, die op donderdagochtend plaatsvinden, word je begeleid om jouw beeldend werk steviger neer te zetten, een statement te maken met jouw kunst en je eigen plek te veroveren in de kunstwereld.

Om je aan te melden voor het kunsttraject stuur je een e-mail naar info@seinvormgeving.nl. Vermeld daarin je naam, adres en woonplaats, de kunstvorm die je beoefent en een korte motivatie voor jouw deelname. Je wordt dan uitgenodigd voor een intake gesprek, waar je aan de hand van je beeldend werk je motivatie kunt toelichten.

Het traject start donderdag 30 augustus 2018, bij de aanmelding van minimaal vier deelnemers. Elke week is er een bijeenkomst, rekening houdend met de schoolvakanties. Dus wil jij jouw beeldend werk verdiepen en van meer betekenis zijn binnen het artistieke veld? Meld je dan nu aan!

– x –

NIEUWE OVERBUREN

Woensdag, 7 februari 2018
Na een lange periode van onzekerheid is de kogel door de kerk: de collectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum, i.e. het DNA van Waalwijk, krijgt een prachtig nieuw onderkomen in het centrum van de stad!

In het nieuwe museum komen drie thema’s centraal te staan; Ambacht & Techniek, Het verhaal van De Langstraat en Mode & Trends. Er komt een winkel en een café, een echte ontmoetingsplek waar mensen eten en drinken, maar ook kunnen werken of een (zakelijke) afspraak maken.

Ook het onderwijs en het bedrijfsleven worden erbij betrokken. Zo komen er workshop ruimtes waar studenten van creatieve opleidingen aan de slag kunnen. Het bedrijfsleven krijgt een eigen expositieruimte waar bijvoorbeeld productpresentaties kunnen worden gehouden. En er komt een atelier waar ontwerpers en ambachtslieden voor het oog van de museumbezoeker hun producten maken.

Het nieuwe schoenenmuseum in het centrum van Waalwijk moet een echt familiemuseum worden. En dat hemelsbreed op nog geen 100 meter afstand van mijn atelier.

– x –

STICHTING GLASLAB DEN BOSCH

Maandag, 5 februari 2018
Vliegende start voor Stichting GlasLab Den Bosch, dé stichting die zich richt op kennis- en ervaringsoverdracht van bewerkingstechnieken voor vlakglas!

Dit eigentijds glasatelier stond afgelopen week breed uitgemeten in het Brabants Dagblad, vrijdagavond jl. kwamen ‘de mannen’ op tv bij omroep MAX en komend weekend staan ze op de designbeurs OBJECT in Rotterdam.

Het was mij een waar genoegen te mogen werken aan de huisstijl waarmee zij nu naar buiten treden. In het ontwerp van het logo heeft de vorm van een prisma de letters A vervangen, waarop de afkorting van Den Bosch aansluiting vond. Succes!

– x –

DUO-EXPOSITIE ‘SSTILL’

Dinsdag, 30 januari 2018
Om even bij ‘stil’ te staan, deze duo-expositie van Joke Visser en mijzelf van 31 maart t/m 19 mei. Wij verbeelden op geheel eigen wijze landschap en portret. De synergie zit ‘m in de verstilde beeldtaal van ons werk. Hierover kunt u met ons in gesprek, tijdens de meet & greet op zondag 29 april van 13.00 tot 17.00 uur.

Joke exposeert sculpturen van keramiek met de natuur als inspiratiebron. Toegankelijk werk door de herkenbaarheid, kwetsbaar ook vanwege de zachte uitstraling. Door objecten te herhalen wint die kwetsbaarheid aan kracht en wordt de verbinding met de natuur bevestigd. Letterlijk soms, in combinatie met garens en metaaldraad, waar de beelden tot landschappen zijn vervlochten.

De organische vormen benadrukken mijn hyperrealistische portretten. Het schilderen, dat voorafgegaan wordt door onderzoek, geeft mij inzicht in mezelf en mijn rol als vrouw. Mijn verhaal is maatschappijkritisch en weerspiegelt een eigen interpretatie op de bestaande beeldtraditie van het vrouwelijk naakt. Mijn naakten onderstrepen Joke’s inspiratiebronnen uit de natuur.

Deze bijzondere duo-expositie ‘SSTILL’ is te bezichtigen op donderdag van 10.00 tot 17.00, op vrijdag van 13.00 tot 21.00 en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur in mijn atelier.

– x –

NIEUWE KUNSTZUSTER

Dinsdag, 30 januari 2018
Een nieuwe ‘zus’ neemt deel aan het collectief van Kunstzusters Brabant: Marion van der Horst, kunstenaar en vrije geest. Ze heeft een atelier in Boekel, waar ze met beeld en geluid haar videokunst vormgeeft.

Ze heeft een fascinatie voor de mens en zijn gevoelens, wat ook tot uitdrukking komt in haar lessen massagedans. De focus heeft een tijd op haar grafische vormgeving gelegen, maar nu wil ze haar kunst weer graag meer aandacht geven.

Marion, welkom in ons midden!

– x –

ZOMER IN ZEELAND

Maandag, 22 januari 2018
Save the date: 15 t/m 24 juni 2018! Dan organiseert de Kunstschouw weer de grootste beeldende kunst manifestatie van Zeeland, een tien dagen durende kunst-, cultuur- en natuurroute. Het biedt een breed podium aan professionele kunstenaars op weg naar een onafhankelijk ondernemerschap en trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers.

Na afloop van de inschrijfperiode heeft de ballotagecommissie zich beraadt over de inschrijvingen en een selectie gemaakt. Zo’n 200 kunstenaars mogen hun werk tonen in openbare ruimten, het bos en op het strand en op typisch Zeeuwse locaties, verspreid over 12 dorpen op Schouwen-Duiveland.

Mijn zomer is in Zeeland! Op het slot Moermond in Renesse om precies te zijn. Het oude kasteel met brede oprijlaan en mooie gracht stamt uit de 13e eeuw. Het ligt omarmd door het Landgoed Moermond, een 45 hectare tellend beschermd natuurgebied. Deze locatie is mij toegewezen om mijn werk tentoon te stellen in de derde week van juni.

– x –

NIEUW JAAR, DITO POSITIONERING

Maandag, 8 januari 2018
Het nieuwe jaar begint voor Sein Vormgeving met een nieuwe positionering!

Sein geeft vorm aan identiteit! Dat deed ze al, maar nu niet meer op het gebied van interieur. Als grafisch vormgever geef ik vorm aan de identiteit van startende creatieve ondernemers, als artistiek begeleider aan die van amateur kunstenaars en als beeldend kunstenaar aan het eigen verhaal en dat van gast-exposanten.

In mijn atelier stel ik werk tentoon, solo en in combinatie met gast-exposanten. Amateur kunstenaars vinden er begeleiding in de zoektocht naar de kern van hun verhaal en kunnen er kunst beschouwen met andere reflective practitioners. En in het ontwerpproces met startende creatieven staat het verhaal achter de ondernemer/ing centraal.

Vormgeven aan identiteit is als het vertellen van jouw verhaal. Wanneer het publiek zich daarin herkent zal het met jouw werk een verbinding willen aangaan. Jezelf en je bedrijf onderscheidend positioneren en dat wat je doet van betekenis laten zijn binnen het artistieke veld, dat zie ik als mijn uitdaging voor jou!

– x –

FOTO-EXPOSITIE EVENBEELD

Donderdag, 7 december 2017
Het jaar loopt ten einde, een tijd waarin we stil staan bij wat is geweest en wat komen gaat. Daarom een fototentoonstelling bij Sein Vormgeving deze laatste maand, ontstaan vanuit de behoefte om even de focus te verleggen, zowel bij de maker als bij de kijker.

In de foto-expositie Evenbeeld toon ik verwonderende momentopnames, die paarsgewijs zijn samengebracht tot een evenbeeld. Deze fotografische registraties vertellen hetzelfde verhaal, dat eerst zichtbaar werd op het moment van samenkomen. De vakafdrukken zijn om die reden gedocumenteerd met datumstempels van de dag van opname.

Wees welkom op zaterdag 23 december voor een bubbeltje, babbeltje en knabbeltje tijdens de meet&greet. De tentoonstelling is vanaf vandaag te zien tot 7 januari 2018 tijdens de openingstijden van het atelier.

– x –

CULTUURBOSCH CAFÉ

Maandag, 6 november 2017
Zaterdag 18 november a.s. is Cultuurbosch te gast bij Cultureel Centrum Muzerije in Den Bosch, voor alweer een Cultuurbosch Café. Zoals voorheen staat ontmoeten, inspireren en verbinden centraal. Deze editie staat in het teken van de beeldende kunsten. Ter gelegenheid van deze manifestatie wordt mijn werk tot 11 december tentoongesteld in de centrale hal van Muzerije, aan de Hinthamerstraat 74 in ‘s-Hertogenbosch

Er worden creatieve workshops aangeboden, waaronder de Kunstpraktijk. Deze door mij gegeven workshop is gratis bij te wonen, wanneer je een eigen werk meeneemt voor de beeldanalyse. Schrijf je snel in voor deze of één van de andere workshops, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dat kan via info@cultuurbosch.nl o.v.v. de naam van de workshop of via Eventbrite.

Kunstbalie houdt tijdens dit Cultuurbosch Café spreekuur voor amateur kunstprojecten. Hiervoor kun je inschrijven op de website van Kunstbalie. Ook is het mogelijk om alvast Sinterklaas- en Kerstinkopen te doen, want het atrium van Muzerije wordt omgetoverd tot een kunstmarkt met een grote variatie aan creatieve cadeautjes.

– x –

LANDELIJK ATELIERWEEKEND

Zaterdag, 4 november 2017
Tijdens het Landelijk Atelierweekend op 4 en 5 november stellen beroepskunstenaars in heel Nederland hun atelier open voor publiek. Kunstliefhebbers kunnen dan de ateliers bekijken en kennismaken met het werk. Dit weekend valt samen met de meet & greet van de duo-expositie F/LUISTER.

Komend weekend onderzoeken Ine van Son en ik onze vrouwelijkheid door het maken van een installatie, waaraan je als bezoeker van harte wordt uitgenodigd bij te dragen. De zoektocht naar de vrouwelijke rol heeft een aantal kunstwerken bij elkaar gebracht, die om een reactie vragen. Wij vragen je om te reageren op het werk in de expositie en op je eigen vrouwbeeld. Niet door met ons te discussiëren, maar door het dialoog aan te gaan middels het materiaal.

Je bent van harte uitgenodigd. Om ons bezig te zien. Om de installatie te zien groeien, veranderen, vervormen. En om zelf je visie in de installatie in te brengen, door materiaal toe te voegen, te verwijderen, te verplaatsen. Een hoeveelheid aan materialen en objecten is aanwezig. Maar voel je je geroepen om zelf meegebrachte materialen toe te voegen? Ga je gang, het wordt op prijs gesteld!

Kom zaterdag en/of zondag tussen 13.00 en 17.00 uur naar de Hooisteeg in Waalwijk en doe mee! De andere Hooisteeg ateliers zijn ook geopend.

– x –

WE ARE NOW, ART & DESIGN HOUSE

Woensdag, 1 november 2017
De nieuwe naam van Gallery Art Now is bekend: We Are Now, art & design house. De galerie in Rotterdam, die mijn schilderwerk vertegenwoordigt, heeft een complete make-over ondergaan. Door de toenemende verkoop van design artikelen en de In House Production van grafische werk, volstond de naam niet meer.

Met hun unieke formule, een combinatie van betaalbare kunst en design op een laagdrempelige locatie, weten Eelco en Iris van Baarle mensen te enthousiasmeren voor kunst, design en cultuur. Ze zijn, nog steeds, gevestigd in het Oude Noorden van Rotterdam, het bekende Zwaanshalskwartier. Hier vind je eigentijdse, unieke en speciale ondernemers met elk een eigen identiteit en aanbod.

Een perfecte mix van kunstgalerie en een designwinkel!

We are Now – Art & Design House
Zwaanshals 290
3035 KN  Rotterdam

010 341 42 52
mail: hello@visit-now.nl

– x –

VOOR HET VOETLICHT

Woensdag, 11 oktober 2017
Het wordt weer ‘ouderwets’ gezellig, zaterdagavond 28 oktober! Dan zijn er opnieuw huiskamerconcerten in het KunstKwartier van Waalwijk. Deze 4e editie van Voor het Voetlicht, treden Toon Steenbergen en Ron Rijken op in mijn atelier, met verhalen over vroeger en liedjes begeleid op gitaar.

Voor het Voetlicht wordt georganiseerd door Atelier Winterdijk 30b. In Atelier Winterdijk 30b, de Hooisteeg ateliers, de brandweertoren, de brandweerkazerne, het bodehuisje, het nieuwe stadspark, het Huis van Waalwijk, restaurant ‘t Slot en in eetcafé Kandinsky word je de hele avond verrast door bijzondere voorstellingen van steeds 15 minuten.

Kijk voor het (voor)programma op de website van Atelier Winterdijk 30b, hier zijn ook de kaarten verkrijgbaar. De avond wordt afgesloten met een after party, een meet & greet met de artiesten en een optreden van Stammer Lee.

– x –

DUO-EXPOSITIE ‘F/LUISTER’

Donderdag, 5 oktober 2017
Een nieuwe gast bij Sein Vormgeving: Ine van Son. Zij exposeert samen met mij in de duo-expositie F/LUISTER, van donderdag 5 oktober t/m zaterdag 11 november 2017.

Ine toont haar beeldverhaal De Bron, over de bron als heilige plek in de natuurverering, de aarde als levensbrenger en de vrouwelijke godin Brigid als metafoor voor de aarde. Dit wordt gecombineerd met mijn werk, gefascineerd door de heilige maagd Maria en geïnspireerd op de onuitputtelijke bron van hedendaagse iconische vrouwen. Het maakt samen een krachtige expositie met foto’s, collages en schilderijen.

In het weekend van 4 en 5 november, het Landelijk Atelierweekend, maken wij een gezamenlijke (textiel)installatie, waarvoor je als bezoeker hartelijk wordt uitgenodigd om aan bij te dragen.

– x –

DE KUNSTPRAKTIJK

Donderdag, 21 september 2017
Vanavond gaat de eerste bijeenkomst van de vernieuwde Kunstpraktijk van start! Na een periode van schaven ben ik met een aantal kunstenaars gekomen tot een beeldanalyse-avond, waarin het beschouwende karakter van de kunstenaars een hoofdrol speelt. Door aandachtig en reflectief kijken je kunst betekenis geven, dat is de centrale gedachte.

De Kunstpraktijk is een informeel samenzijn met gelijkgestemden, waarin je op zoek gaat naar nieuwe inzichten en verbanden. Gezamenlijk kunst beschouwen verdiept niet alleen de eigen artistieke visie, het leert je ook observeren, objectief analyseren en interpreteren. Vanuit receptie en reflectie wordt je creatieve proces opgestart en het experimenteel onderzoek in je medium gestimuleerd.

Reflecteren met de onderzoekende kunstenaar wordt mogelijk gemaakt door een collectieve bijdrage van de deelnemers. Ze wisselen met elkaar van gedachten over kunst in het algemeen en hun werk in het bijzonder. Met de intentie het werk te contextualiseren en positioneren, bevorderen zij hun vaktheorie, theoretische reflectie en artistiek onderzoek.

Tijdens de bijeenkomsten, die elke derde donderdag van de maand plaatsvinden, creëren we met en voor elkaar een stimulerende omgeving, waarin reflecteren leidt tot leren. Jezelf ontwikkelen als onderzoekende kunstenaar, je werk naar een hoger plan tillen en samen persoonlijke groei realiseren. Elke maand is er van 20.00 tot 22.00 uur een nieuwe bijeenkomst, rekening houdend met de schoolvakanties.

Belangstellenden voor bijeenkomsten van de Kunstpraktijk ontvangen digitaal een uitnodiging. Zij beantwoorden deze mail met aan- of afwezig. Er is plaats voor minimaal 3 maximaal 6 deelnemers. Melden zich meer kunstenaars aan, dan wordt een tweede avond georganiseerd. Wil je ook uitgenodigd worden? Stuur dan je naam, adres en woonplaats, kunstvorm en een korte motivatie voor deelname naar info@seinvormgeving.nl.

– x –

DUO-EXPOSITIE ‘BEELD-TAAL’

Maandag, 20 maart 2017
Een gezamenlijk portret van het alledaags realisme. Marion Timmermans toont sculpturen waarvan de lichaamstaal spreekt en ik uit mijn verlangen om mezelf te zijn met schilderijen van onbewaakte ogenblikken.

Ontmoet ons tijdens de meet & greet op (koop)zondag 30 april tussen 13.00 en 17.00 uur, in het atelier van Sein Vormgeving, Hooisteeg 4 in Waalwijk. Beiden vertellen we dan openhartig over het ontstaan van ons werk.

Marion geeft vorm aan haar bezorgdheid over de ontwikkeling van mens en milieu. Ze wil daarom de kijker confronteren met de mens zonder masker, de naakte waarheid. Ze gebruikt dan vaak ook gerecyclede materialen om dit extra kracht bij te zetten.

Ik kan niet aan de verwachting van vrouwelijkheid voldoen, isoleer een fragment uit de werkelijkheid en geef dit levensecht weer. Mijn hyperrealistische schilderkunst is confronterend, maar voor velen ook heel herkenbaar.

De duo-expositie is te zien van 6 april t/m 27 mei op donderdag van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. En op afspraak.

– x –

LEERLING/MEESTER EXPOSITIE VERHAAL/BEELDTAAL

Dinsdag, 31 januari 2017
“Leerlingen en meester van het kunsttraject Verhaal/Beeldtaal stellen de verbeelding van hun persoonlijk verhaal tentoon in het Kunstencentrum Waalwijk.”

Als beeldend kunstenaar gebruik ik de kern van mijn verhaal om ‘mijn stem’ te laten horen op een manier die bij me past. Het ontdekken van deze persoonlijke drijfveer en uitdrukkingsvorm heeft me een plek in deze wereld gegeven. De vreugde die daaruit voortvloeit deel ik met amateur kunstenaars in het kunsttraject Verhaal/Beeldtaal.

Alle informatie die mij heeft geholpen om me in mijn beeldend werk uit te drukken, heb ik in dit traject verzameld. Tijdens 24 bijeenkomsten daag ik mijn leerlingen met discussies, vragen en opdrachten uit om hun creativiteit te ontplooien. Door dit collectief te doen ontvangen zij veel feedback en krijgen zij inzicht in waarom zij kunst maken.

Daarnaast filosoferen we met elkaar over kunst (onder leiding van gastdocent drs. Jana Waarts), lezen we over de schoonheid in de kunst en kijken we kritisch naar de kunstgeschiedenis. Met een atelier-, galerie-, en museumbezoek leren zij zich te verhouden tot de kunstwereld en formuleren zij een kunstenaarsstatement. Tot slot is het presenteren van het werk een essentieel onderdeel van het traject.

Met deze tentoonstelling in het Kunstencentrum geven mijn leerlingen en ik een boeiende kijk op het verbeelden van je persoonlijke verhaal en laten daarmee zien hoe creatieve mensen denken, werken en inspiratie opdoen.

De expositie is te zien van vrijdag 3 februari tot en met donderdag 9 maart, tijdens de openingstijden van het Kunstencentrum Waalwijk.

– x –

GAST EXPOSITIE ANKIE VAN DIJK

Zaterdag, 12 november 2016
Een expositie met papierkunst van Ankie van Dijk. Haar collagetechnieken hebben zich ontwikkeld tot grafische vorm. Zij vertelt hierover tijdens de meet & greet op zondag 27 november tussen 13.00 en 17.00 uur, in mijn atelier aan de Hooisteeg nummer 4 in Waalwijk.

De papieren werken van Ankie zijn geïnspireerd op stromingen als de Stijl en Bauhaus. Ook zijn invloeden van de Nul-groep (een beweging uit de jaren ’60) terug te vinden in haar bescheiden doch innemende beeldtaal. Naast collages zijn recentelijk ook kleine ruimtelijke werken ontstaan. In alle vormen streeft de kunstenaar naar soberheid in techniek en toepassing van de materialen.

De gast expositie is te zien van 12 november tot 4 december op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

– x –

SOLO EXPOSITIE GALLERY ART NOW ROTTERDAM

Zaterdag, 12 november 2016
Vandaag is de opening van mijn solo expositie ‘Onbeschreven leven’ bij Gallery Art Now in Rotterdam. Van 14.00 tot 17.30 uur vertel ik over het verhaal achter mijn werk.

Hoe ik geïnspireerd wordt door soms een spiegelbeeld, dan weer een herkenbare lichaamshouding bij de iemand anders. Het is vaak een onderzoek naar mijn eigen indentiteit, maar altijd een zoektocht in relatie tot het vrouw-zijn middels introspectie.

Ik geef mijn eigen interpretatie op de bestaande beeldtraditie van het vrouwelijk naakt, door een bepaalde uitsnede van het lichaam te schilderen met monochroom kleurgebruik. Geïnspireerd door de Latijnse uitdrukking ‘tabula rasa’ (schone lei of onbeschreven blad) resulteert dit in schilderijen van ongedwongen maar kenmerkende lichaamshoudingen.

Wees van harte welkom op de opening of tijdens de openingstijden van de galerie.

– x –

SEIN VORMGEVING 5 JAAR

Maandag, 17 oktober 2016
Wie jarig is trakteert! In verband met het 5-jarig bestaan van Sein Vormgeving op 1 november a.s. gaat er vandaag een LIKE, DEEL en WIN actie van start op Facebook. Voor de winnaar maak ik een digitaal design voor kerstkaarten.

Om mee te dingen naar deze prijs zijn twee stappen te ondernemen: LIKE Sein Vormgeving en DEEL het Facebook bericht op je eigen tijdlijn. Zo maak je kans om jouw decembergroet of nieuwjaarswens in een bijzonder en persoonlijk jasje te steken.

Met behulp van het Scrabble-letterzakje zal de eerste letter van de winnende voornaam getrokken worden (en indien nodig ook die van de achternaam). Deelnemen kan tot 1 november via www.facebook.com/SeinVormgeving. Hierop wordt ook de winnaar bekend gemaakt.

– x –

VOOR HET VOETLICHT 2016

Zaterdag, 5 november 2016
Vanavond van 19.00 tot 22.00 uur, stel ik mijn atelier aan de Hooisteeg open, voor de derde editie van het evenement Voor het Voetlicht. Een culturele avond waar je kunt genieten van een 20-tal huiskameroptredens in het KunstKwartier van Waalwijk (Atelier Winterdijk 30b, Hooisteeg Ateliers, SLEM en het Huis van Waalwijk). Voor ieder wat wils: moderne en klassieke muziek, zang, cabaret, verhalen, gedichten en beeldende kunst, met in mijn atelier de verhalenvertelster IngerMarlies Leeuwenburgh.

Ook bij eetcafé Kandinsky, op de Winterdijk, in het bodehuisje en de brandweertoren zijn doorlopend optredens. Om 22.00 uur verzamelen we bij Atelier Winterdijk 30b voor de meet & greet en wordt de culturele avond afgesloten met een optreden van de Tuff Enuff Band.

Komt het zien en beleven! Met een passe-partout kun je de optredens naar keuze bezoeken. Deze kosten in de voorverkoop € 10,00 en zijn te koop bij Atelier Winterdijk 30b. Op de avond zelf kost een kaartje € 12,50.

– x –

SEIN VORMGEVING 5 JAAR

Maandag, 17 oktober 2016
Wie jarig is trakteert! In verband met het 5-jarig bestaan van Sein Vormgeving op 1 november a.s. gaat er vandaag een LIKE, DEEL en WIN actie van start op Facebook. Voor de winnaar maak ik een digitaal design voor kerstkaarten.

Om mee te dingen naar deze prijs zijn twee stappen te ondernemen: LIKE Sein Vormgeving en DEEL het Facebook bericht op je eigen tijdlijn. Zo maak je kans om jouw decembergroet of nieuwjaarswens in een bijzonder en persoonlijk jasje te steken.

Met behulp van het Scrabble-letterzakje zal de eerste letter van de winnende voornaam getrokken worden (en indien nodig ook die van de achternaam). Deelnemen kan tot 1 november via www.facebook.com/SeinVormgeving. Hierop wordt ook de winnaar bekend gemaakt.

– x –

KINDERBOEKENWEEK

Dinsdag, 11 oktober 2016
Tijdens de Kinderboekenweek ontvang ik in mijn atelier aan de Hooisteeg een aantal basisschool leerlingen uit Sprang-Capelle. ‘Voor altijd jong’ is het thema, waarin het leven van opa’s en oma’s centraal staat. I.s.m. het Streekarchief Langstraat Heusden Altena vertel ik hoe men hier vroeger woonde en werkte.

Vroeger was de Hooisteeg namelijk een particuliere dam tussen Grotestraat en Winterdijk. Hierdoor vervoerden de boeren hun hooi, van de wei- en hooilanden uit de buitenpolder naar de stad. De dam behoorde toe aan de woning met bakkerij gelegen aan de Grotestraat. Achter de woning werden in 1879 drie werkmanswoningen gebouwd en twee jaar later kwamen daar nog 2 huisjes bij. Dit zijn de pandjes aan de Hooisteeg zoals we ze vandaag nog kennen.

Na 1902 zijn achtereenvolgend een banketbakker en een koperslager eigenaar van de woning en de dam aan de Grotestraat. En toen in 1962 de arbeidershuisjes onbewoonbaar verklaard werden vanwege verslechterde staat, heeft de gemeente ze gekocht. Van lieverlee vertrokken de bewoners, op schoenmaker Bergmans na. Hij kreeg op den duur het hele rijtje in gebruik als woon- en werkruimte.

Sinds de restauratie in 2001, waar nog een zesde woning in meegenomen is, zijn de huisjes in gebruik genomen als ateliers. Professionele kunstenaars en ambachtslieden vinden er nu hun podium. Op 5 april 2005 zijn de oorspronkelijke damwoningen aangewezen als Rijksmonument. Ze zijn van cultuurhistorisch belang en getuigen van een sociaal-economisch en typologische ontwikkeling, van groepsgewijze huisvesting van arbeiders nabij de fabriek.

Bron: ‘Wonen in dammen en mijnen’, boek van Ad van Liempt.

– x –

DUO-EXPOSITIE ‘ONT-WIKKELD’

Zaterdag, 1 oktober 2016
In de maand oktober is Jeanette van Dun mijn gastexposant. Samen reageren we met realistische en surrealistische beelden op de soms verwarrende toestand van ons dagelijks bestaan.

Jeanette geeft expressie aan de wijze waarop zij de vervreemding in de maatschappij ervaart. In het kader van dit concept onderzoekt zij de gelaagdheid van de mens. Dat levert portretten op die door patronen en een veranderd perspectief dissoneren met de werkelijkheid.

Ik geef mijn eigen interpretatie op de bestaande beeldtraditie van het vrouwelijk naakt. Door de nadruk te leggen op een bepaalde compositie en door het schilderen in monochrome kleuren, verbeeld ik de zoektocht naar mijzelf, mijn identiteit en zelfbeeld als vrouw.

Ontmoet ons tijdens de meet&greet op zondag 16 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur, in het atelier van Sein Vormgeving, Hooisteeg 4 in Waalwijk. Of kom tijdens de openstelling een kijkje nemen. De duo expositie is te zien tot 30 oktober op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

– x –

OPENATELIERS0416

Donderdag, 15 september 2016
Zoals de naam al doet vermoeden, vindt de kunstroute OpenAteliers0416 plaats in de regio met netnummer 0416. Elke twee jaar wordt ze georganiseerd, dit keer op zaterdag 24 en zondag 25 september.

Op 28 locaties in Waalwijk, Sprang-Capelle, Drongelen, Kaatsheuvel en Waspik tonen 36 kunstenaars hun kunst in de meest uiteenlopende disciplines. De deelnemers exposeren recent werk in eigen atelier, je kunt dus ook een kijkje achter de schermen nemen en vragen stellen. Alles is gratis te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.

Een heerlijke route om op de fiets te verkennen! Voor de deelnemende kunstenaars en plattegronden zie www.openateliers0416.nl. Mijn atelier is te vinden op de plattegrond van Waalwijk, locatienummer 20.

Het is de tweede keer dat ik aan deze route meedoe, maar nu vanuit de Hooisteeg. Naast mijn schilderijen stel ik ook mijn fotoserie ‘Evenbeeld’ tentoon (verwonderlijke momentopnames die paarsgewijs zijn samengevoegd) en digitaal bewerkte foto’s op dibond.

– x –

VERHAAL/BEELDTAAL JAARGANG 2

Maandag, 29 augustus 2016
Zaterdag 10 september gaan we weer van start! Met voldoende inschrijvingen is het gelukt om weer een nieuw kunsttraject Verhaal/Beeldtaal te gaan begeleiden.

Het succes van het eerste traject stimuleerde mij om opnieuw een groep amateurs om mij heen te verzamelen. De voorbereidingen zijn nu in volle gang. Ik kijk er enorm naar uit om met dit nieuwe kunstenaarscollectief op zoek te gaan naar de kern van hun verhaal. Het is fascinerend om hen te zien groeien.

“Indien je vreugde wilt vermenigvuldigen, moet je haar delen.” Een stelling van Pythagoras.

Het vinden van de kern van mijn eigen verhaal en het creëren van de beeldtaal die daarbij past, stelt mij in staat ‘mijn stem’ te laten horen. Introvert als ik ben, bescheiden en niet op de voorgrond tredend, kan ik nu ‘spreken’ op een manier die bij mij past. Het heeft me mijn plek in deze wereld gegeven. De vreugde die daaruit voortvloeit wil ik delen.

– x –

RUE ÉTROITE (ENGSTRAAT) HEUSDEN

Zondag, 7 augustus 2016
Op zondag 7 augustus organiseren diverse ondernemers uit de Engstraat in Heusden-Vesting een kunstmiddag, geïnspireerd op het wereldberoemde Place du Tertre in Parijs.

De kunstenaars Adry Deekens, Marja Frankenmolen, Josien Broeren, Liesbeth Kuijs en ikzelf zullen à la Montmartre onze schilderijen tonen en in de openlucht werken aan onze laatste creaties. Live muziek maakt de vakantiebeleving in de straat compleet.

Kom gezellig een kijkje nemen van 13.00 tot 17.00 uur en de Franse sfeer opsnuiven. Mijn stekkie is aan het begin van de Engstraat ter hoogte van nummer 4, tussen Atelier Zacht en galerie Lilya Zakirova.

– x –

KRUISBESTUIVING

Donderdag, 28 juli 2016
Zie hier het resultaat van de kruisbestuiving met het werk van Grace van den Dobbelsteen. Zij was vorige maand gastexposant in mijn atelier en haar werk heeft mij geïnspireerd om foto’s grafisch te gaan bewerken.

In dit geval heb ik twee oude foto’s bewerkt en door PLM Art Centre for Photofinishing uit Tilburg op dibond laten zetten. Afmeting 100 x 70 cm. Even kleurrijk als mijn pasteltekeningen, maar meer geabstraheerd qua vorm in vergelijking tot de beeldtaal in mijn schilderijen.

Deze grafisch bewerkte foto’s presenteer ik tijdens de open atelier route OpenAteliers0416 op 24 en 25 september. Benieuwd naar de reacties van het publiek probeer ik hiermee een nieuw product aan mijn collectie toe te voegen. Wanneer er positief op gereageerd wordt kan ik met nieuw fotomateriaal mezelf hierin verder ontwikkelen.

– x –

GASTEXPOSITIE GRACE VAN DEN DOBBELSTEEN

Donderdag, 23 juni 2016
Aanstaande zaterdag is Grace van den Dobbelsteen te gast in mijn atelier. Ik stel haar ‘digital paintings’ tentoon in combinatie met mijn schilderijen. We zetten samen een intrigerende expositie neer van anonieme en karakteristieke figuratieve kunst.

Grace heeft zich in haar digitaal vervaardigde portretten laten inspireren door het non-verbale uitdrukkingsvermogen van de mens. De zeggingskracht van haar digitale werk versterkt zij door rustige vlakken om het centrale thema heen te leggen. Niet geheel toevallig dus dat ze de uitnodiging aannam om het samen met mijn monochroom geschilderde lijven te exposeren.

Grace van den Dobbelsteen woont en werkt in Tilburg, maar is ook regelmatig in Zeeland te vinden. Het leven van de mensen aan de kust en het landschap aldaar is terug te zien in zowel haar figuratieve als haar abstracte schilderijen en digitale kunst. Als ondernemende kunstenaar maakt ze daarnaast foto’s, portretten in opdracht en kunstcadeaus.

De gastexpositie is enkel en alleen zaterdag te zien bij wijze van try-out. De ervaring zal uitwijzen of Grace voor een langere periode bij mij als gast komt exposeren. Dus mis het niet, zaterdag 25 juni, Hooisteeg 4 in Waalwijk van 12.00 tot 17.00 uur!

– x –

KUBRA DEN BOSCH 5 JAAR

Woensdag, 27 april 2016
Stichting KuBra (hét samenwerkingsverband van 125 Kunstenaars uit Brabant) bestaat 5 jaar! Zij viert dit eerste lustrum op grootse wijze met een 10-daags cultureel evenement: ‘KuBra-Art, Cultureel Lustrumfeest 2016‘.

Van vrijdag 29 april t/m zondag 8 mei 2016 vindt een scala aan culturele activiteiten plaats voor jong en oud, in de Bank van Leening, Schilderstraat 33, ‘s-Hertogenbosch.

Dit Brabantse evenement, ondersteund door gemeente ’s-Hertogenbosch en de Muzerije, wordt een ware beleving. De synergie die ontstaat uit het cultureel samengaan van de beeldend ‘KuBra’ kunstenaars met muzikanten, sprekers, dichters en dansers levert een uitdagend programma op. Niet alleen voor de deelnemers, maar zeker ook voor de bezoekers. Met als doel de banden en de interactie tussen Brabantse cultuurmakers en Brabantse cultuurgenieters te versterken pakt de organisatie groots uit. Tijdens de Kunstkijkdagen wordt je uitgenodigd tot ontmoetingen met de kunstenaars.

* Tijdens de Kunstkijkdagen worden op gezette tijden rondleidingen en demonstraties gegeven. Veel kunstenaars zijn tijdens de openingsuren van 13.00 tot 17.00 uur aanwezig, vertellen hun verhaal en gaan graag met de bezoeker in gesprek.

* Gedurende alle Kunstkijkdagen is in de Bank van Leening De Kunstwinkel geopend. Je vindt hier kleinere, betaalbare kunstwerkjes. Ook kun je deelnemen aan een kunstloterij.

* Er is een avondprogrammering te beginnen met het openingsfeest op 29 april. De avond van 30 april staat in het teken van kunst, poëzie, dans, theater en muziek. Op 7 mei volgt een avondvullende programma rondom een Single Malt Whisky- en exclusieve likeurproeverij.

* Tijdens de veiling op zondag 8 mei om 15.00 uur, worden er speciale kinderworkshops georganiseerd.

– x –

VERHAAL/BEELDTAAL 4

Dinsdag, 19 april 2016
De deelnemers aan Verhaal/Beeldtaal hebben het kunsttraject doorlopen en maken zich op voor hun eindpresentatie. In het Huis van Waalwijk exposeren zij de collectieve zoektocht naar hun drijfveren en uitdrukkingsvorm die daarbij past. De feestelijke opening is vrijdag 3 juni a.s. om 19.30 uur. Zaterdag 4 en zondag 5 juni is hun werk dan te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur.

In het laatste blok van het traject lag de focus op het presenteren van hun werk en het schrijven van een kunstenaarsstatement. Hierin brengen de kunstenaars tot uitdrukking waarom zij kunst maken. Door hun persoonlijke verhaal in context te brengen met onderwerpen uit het heden en verleden ontstaat hierover een universele gedachte.

De kunstenaars hebben gewerkt aan een portfolio, waarmee zij zichzelf kunnen vertegenwoordigen bij galeries en eventuele opdrachtgevers. In een inspirerend boek over dit kunstenaarscollectief wordt een kijkje achter de schermen gegeven, waaruit blijkt hoe deze creatieve mensen denken, werken en inspiratie vinden.

Kunst, statements, inspiratiebronnen en werkprocessen worden allemaal tentoon gesteld tijdens de expositie. Ben je nieuwsgierig naar wat deze kunstenaars bezielt? Kom dan kijken op 3, 4 of 5 juni in het Huis van Waalwijk, aan het Raadhuisplein nr. 2 te Waalwijk.

– x –

DE KUNSTPRAKTIJK

Dinsdag, 29 maart 2016
Het krijgt langzaamaan handjes en voetjes, mijn nieuwe project: de Kunstpraktijk, kennisnemen van de ondernemende kunstenaar. Het zijn netwerkbijeenkomsten voor (gevorderde) kunstenaars, om ervaringen uit te wisselen over de invulling van hun kunstenaarschap.

Kunstenaars maken allemaal hetzelfde product. Toch zijn zij in mijn ogen geen concurrenten. Ieder heeft zijn eigen verhaal, een eigen stijl en een eigen publiek. Dat maakt van deze beroepsgroep een vakgenootschap waar kennis delen leidt tot kennismaken met de eigen mogelijkheden binnen het vakgebied.

De deelnemende kunstenaars dragen collectief bij aan dit informeel samenzijn met gelijkgestemden. Zo creëren ze met en voor elkaar een stimulerende omgeving. Met de intentie elkaar te versterken en zichzelf beter in de markt te zetten, bevorderen zij hun uniciteit en vergroten een ieders zichtbaarheid.

Donderdag 15 september 2016 gaat de Kunstpraktijk open, waarna er elke derde donderdag van de maand, van 20.00 tot 22.00 uur, een nieuwe bijeenkomst zal worden georganiseerd.

– x –

BOSCH OPEN EXPO 2

Vrijdag, 18 maart 2016
Vandaag gaat Bosch Open Expo van start met een presentatie van de B.O.E. catalogus. In de grote hal van het Bossche Stadskantoor worden de eerste exemplaren uitgereikt aan de wethouder cultuur van Den Bosch (Huib van Olden) en de intendant van Stichting Jheronimus Bosch 500 (Ad ‘s-Gravesande).

Vanaf morgen is de collectie, geïnspireerd op het werk en leven van Jheronimus Bosch, te bezichtigen op 8 locaties in ‘s-Hertogenbosch: Willem II Fabriek, Kunstlocatie Würth, Kunsthal Boschveld, het Kruithuis, Stadskantoor, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Muzerije en museum Slager.

De twee grote Bossche musea werkten mee aan de totstandkoming van de Bosch Open Expo. Het Stedelijk Museum is gastcurator bij de Willem II Fabriek en Het Noordbrabants Museum richtte de tentoonstellingsruimte in het stadskantoor in.

Eén van mijn werken is tijdens de Bosch Open Expo te zien in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Henri Dunantstraat 1), in de expositieruimte aan het einde van de boulevard. Tot 4 juli dagelijks geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

– x –

VERHAAL/BEELDTAAL 3

Maandag, 15 februari 2016
De tijd vliegt, blok 3 van Verhaal/Beeldtaal is alweer afgerond en de deelnemers maken zich op voor de laatste etappe. Zoals elk blok begon ook het derde met een werkbespreking van recent werk van de kunstenaars. Zij combineerden dit met een zelf geschreven recensie, om zichzelf te trainen in het presenteren van hun kunst en het vertellen van hun verhaal.

Met de focus op inspiratie hebben de cursisten een bronnendoos samengesteld, van hun meest uiteenlopende verzamelingen. Ze hebben het uitvoerig onderzocht en er een vertaalslag mee gemaakt naar hun werk. Door het maken van een bio-graphic, het schrijven van een levensverhaal en een stukje introspectie kwamen zij weer een stapje dichter bij de kern van hun verhaal.

Gastdocente filosofie Jana Waarts liet ons kennismaken met de systematiek en geschiedenis van de kunst. En we bezochten gezamenlijk museum De Pont in Tilburg, als onderdeel van ‘Hoe verhoud ik mij tot de kunstwereld’, maar ook om eens met elkaar uit te zijn, te praten over kunst en de samenstelling van de tentoonstelling.

Rustig achterover leunen tot het laatste blok aanvangt is er niet bij. In de tussenliggende tijd documenteren de deelnemers allerlei beeldmateriaal, om hun beeldtaal nader te onderzoeken. Ook lezen we het boek ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’, geschreven door Will Gompertz. Dan kunnen we in het laatste blok met elkaar van gedachten wisselen over de vraag waarom moderne kunst kunst is.

– x –

GASTEXPOSITIE HERMA PETRAEUS

Donderdag, 21 januari 2016
Mijn atelier is momenteel ingericht met de schilderijen van Herma Petraeus uit Amersfoort. Herma is, net als ik, lid van het PIT Kollektief en we proberen elkaar(s werk) naar een hoger plan te tillen. Zij is de komende zeven weken mijn gast, terwijl mijn werk tentoon gesteld wordt bij galerie KuBra in Den Bosch.

In het werk van Herma gaat het niet om schoonheid volgens de algemeen geldende norm. Ze laat de kwetsbaarheid en kracht van mensen zien, ongeacht hun leeftijd, sekse, afkomst of cultuur. Zo ontstaan androgyne, markante koppen die je recht aankijken.

De gastexpositie loopt van 21 januari tot en met 12 maart en is te zien op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

We sluiten de expositie feestelijk af met een finissage, inclusief meet & greet. Wil je kennismaken met Herma en haar tronies, boek personages en mini portretjes? Kom dan zaterdag 12 maart tussen 15.00 en 17.00 uur naar de Hooisteeg 4 in Waalwijk.

– x –

KUBRA DEN BOSCH 5 JAAR

Dinsdag, 2 februari 2016
Stichting KuBra organiseert in het kader van haar eerste lustrum een 10-daags cultureel evenement ‘KuBra-Art’. Een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars gecombineerd met een publieksvriendelijke veiling met ludiek en open karakter.

De overzichtstentoonstelling is te zien in het monumentale pand Bank van Leening aan de Schilderstraat 33 te ‘s-Hertogenbosch. Het is vanaf zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei 2016 van 13.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek.

Tijdens de tentoonstelling vertellen kunstenaars over hun werk en geven demonstratie, je kunt er lotjes kopen en meedoen aan de loterij, er vindt een workshopmiddag plaats en een jongerenmiddag met dans. Ook kun je gaan genieten van een poëzie-avond en een feestavond met muziek en theater.

Binnenkort meer informatie hierover en het programma met tijden en data.

– x –

GASTEXPOSITIE HERMA PETRAEUS

Donderdag, 21 januari 2016
Mijn atelier is momenteel ingericht met de schilderijen van Herma Petraeus uit Amersfoort. Herma is, net als ik, lid van het PIT Kollektief en we proberen elkaar(s werk) naar een hoger plan te tillen. Zij is de komende zeven weken mijn gast, terwijl mijn werk tentoon gesteld wordt bij galerie KuBra in Den Bosch.

In het werk van Herma gaat het niet om schoonheid volgens de algemeen geldende norm. Ze laat de kwetsbaarheid en kracht van mensen zien, ongeacht hun leeftijd, sekse, afkomst of cultuur. Zo ontstaan androgyne, markante koppen die je recht aankijken.

De gastexpositie loopt van 21 januari tot en met 12 maart en is te zien op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

We sluiten de expositie feestelijk af met een finissage, inclusief meet & greet. Wil je kennismaken met Herma en haar tronies, boek personages en mini portretjes? Kom dan zaterdag 12 maart tussen 15.00 en 17.00 uur naar de Hooisteeg 4 in Waalwijk.

– x –

TENTOONSTELLINGSAGENDA 2016

Dinsdag, 5 januari 2016
Het gehele jaar door is een wisselend aantal van mijn schilderijen te zien in Gallery Art Now in Rotterdam. Van 12 november t/m 4 december word ik er als kunstenaar in het spotlicht gezet en is al mijn beschikbare werk te bezichtigen in de galerie.

Maar eerst starten we met de groepsexpositie ‘Mens en Portret’ in de galerie van stichting KuBra ‘s-Hertogenbosch. KuBra verbindt Brabantse kunstenaars om zichzelf en haar leden op de culturele kaart te zetten. De expositie is te zien van 22 januari t/m 6 maart.

Dit jaar staat ‘s-Hertogenbosch in het teken van Jheronimus Bosch, met tal van manifestaties en activiteiten. Daarvan is Bosch Open Expo dé expo die door middel van internationale open inschrijving is samengesteld. Eén van mijn werken is geselecteerd voor tentoonstelling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en wel van 19 maart t/m 8 mei.

Ook zal dit jaar opnieuw een kunstroute georganiseerd worden door OpenAteliers0416. Dan presenteer ik schilderijen en foto’s vanuit mijn atelier aan de Hooisteeg. Vermoedelijk in het vierde weekend van september, maar laat ik daarover nog even een slag om de arm houden.

Kijk van tevoren even op de agenda van mijn portfolio bij Kunstinzicht voor de exacte tijden en locaties. Er komen waarschijnlijk nog exposities bij.

– x –

VERHAAL/BEELDTAAL 2

Donderdag, 17 december 2015
We zijn op de helft! Blok 2 van Verhaal/Beeldtaal zit er op en er gebeurt wat (laat één van de deelnemers me weten). Het tweede blok begon met een werkbespreking van ieders meest recente werk. Dit keer hebben de cursisten hun presentatie verweven met de interviews uit het 1e blok. De focus lag op het cognitieve proces dat hun werk bewerkstelligde en er begon een glimp van hun verhaal door te schemeren.

Al brainstormend, volgens de methode van De Bono, werd vervolgens gekeken welke ingrediënten van hun verhaal overeind bleven en waarop kon worden voort geborduurd. Aan de hand van bekende en minder bekende kunstwerken, nam filosofiedocente Jana Waarts ons mee langs verschillende kunstopvattingen. Tijdens een middagje Heusden maakten de cursisten kennis met diverse galerieën en criteria voor kunst vertegenwoordiging.

Het schrijven van een recensie viel samen met Sinterklaas, dus trokken wij lootjes en schreven een recensie over een collega, daarna eentje over onszelf. De bespreking van het boek ‘Wat doet die rode vlek daar linksboven’ werd gevolgd door het maken van een pitch. En tot slot namen we het werkproces onder de loep, om zicht te krijgen op de relatie tussen idee-vorming, het maken en reflecteren in het beeldend proces.

Nu genieten van de kerstvakantie om volgend jaar fris met het derde blok te starten.

– x –

KUNSTZUSTERS IN DE HOOISTEEG

Donderdag, 3 december 2015
HooisteegAteliers Waalwijk heeft Kunstzusters Brabant de gelegenheid geboden om in de decembermaand te exposeren in de steeg. Zondag 13 december openen we deze tentoonstelling met een receptie van 15.00 tot 18.00 uur; kunst en culinaire hapjes in een winterse ambiance.

Wij vormen sinds april dit jaar een kunstenaarscollectief en delen kennis op het gebeid van ondernemen als creatief. Als ‘zusters’ tillen we elkaars werk naar een hoger plan, met behoud van de eigen identiteit. Om beter zichtbaar te worden in de kunstscène van Brabant stellen wij nu gezamenlijk ons werk tentoon.

Sandra’s olieverf schilderijen zijn geïnspireerd op de uitspraak: “Op zoek naar een weg naar buiten”. Ikzelf zoom in op vrouwelijk naakten, die met fotografische precisie geschilderd zijn. Anneke drukt met haar prenten beweging en vrijheid uit en de werken van Kay verbeelden emoties die tot bezinning komen. Sandra en Anneke zijn respectievelijk te gast bij Conny Stevens en Ron Beumer etsen. Kay en ik exposeren in eigen atelier.

De tentoonstelling is deze maand te zien op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

– x –

JEROEN BOSCH ZIEKENHUIS

Zondag, 22 november 2015
Afgelopen zaterdag beoordeelden de juryleden van Bosch Open Expo, bestaande uit kunstcritici, galeriehouders, kunstkenners en kunstenaars, bijna 700 aangemelde kunstwerken. Zij selecteerden in de eerste ronde 228 werken. Aan het einde van de dag koos de tentoonstellingscommissie, afgevaardigden van acht verschillende Bossche culturele instellingen, hieruit 158 werken.

Eén audiovisueel werk, 119 tweedimensionale en 38 driedimensionale werken zullen tentoon gesteld worden. Dit alles valt samen met de grote expositie van Jheronimus Bosch ‘Visioenen van een genie’ in het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch (13 februari t/m 8 mei 2016). 2016 staat in het teken van deze kunstschilder. Met de internationale manifestatie Jheronimus Bosch 500 wordt het vijfhonderdste sterfjaar van de bekende Bosschenaar herdacht.

Eén van mijn schilderijen komt in aanmerking voor de tentoonstelling en zal vanaf 19 maart 2016 te zien zijn in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

– x –

VERHAAL/BEELDTAAL

Maandag, 19 oktober 2015
1 down, 3 to go! Wat gaat dat snel, het eerste blok van Verhaal/Beeldtaal zit er alweer op. De deelnemers zijn gestart met het presenteren van hun werk. Middels een objectieve beeldanalyse konden zij kennis met elkaar(s werk) maken. Vervolgens liet gastdocent drs. Jana Waarts hen filosoferen over de vraag: “Wat is kunst?”. Dit aan de hand van een bekend kunstwerk, dat zij zelf mochten kiezen. En ik reikte hen verschillende tools aan, om zich te kunnen openstellen voor inspiratie en te kijken met een ‘child-like mind’.

Na 3 bijeenkomsten werd de groep aangenaam verrast door de komst van een vijfde kandidaat. Goed voor de man-vrouw balans en de interactie binnen het collectief. We brachten een bezoek aan het atelier van Wivine Vervaeke en interviewden haar over het kunstenaarschap. Hierdoor lichtte de kunstwereld een tipje van haar sluier op. Met een fotoreportage liet ik iedereen kritisch kijken naar de eigen werkplek. Wanneer deze in overeenstemming is met je karakter, kun je je creativiteit het best ontplooien. En door elkaar te interviewen werd een basis gelegd voor het vertellen van het eigen verhaal.

We hebben het eerste blok afgesloten met een gezellig filmontbijt (Séraphine). Het was intens en voor alle partijen leerzaam. Ik kijk alvast uit naar de volgende 6 bijeenkomsten.

– x –

VOOR HET VOETLICHT

Donderdag, 8 oktober 2015
Zaterdag 7 november, van 19.00 tot 22.00 uur, stel ik mijn atelier aan de Hooisteeg open, voor de tweede editie van het evenement Voor het Voetlicht. Een culturele avond waar je kunt genieten van een 20-tal huiskameroptredens in het KunstKwartier van Waalwijk (Atelier Winterdijk30b, HooisteegAteliers, SLEM en het Huis van Waalwijk). Voor ieder wat wils: moderne en klassieke muziek, zang, cabaret, verhalen, gedichten en beeldende kunst, met in mijn atelier de jonge talentvolle singer-songwriter Cas Heim.

Ook op het Raadhuisplein, bij eetcafé Kandinsky en restaurant ‘t Slot, zijn doorlopend optredens van 18.00 tot 21.00 uur. En op de Winterdijk kun je een fototentoonstelling bekijken van Luuk Aarts, tot en met 27 december. Om 22.00 uur verzamelen we in Atelier Winterdijk30b voor een Meet & Greet en wordt de culturele avond afgesloten met een optreden van Need No More.

Komt het zien en beleven! Met een passe-partout kun je alle optredens bezoeken. Deze kosten in de voorverkoop € 10,00 en zijn te koop bij alle deelnemende locaties, of te bestellen via www.deleest.nl (plus € 1,00 ticketkosten). Op de avond zelf kost een kaartje € 12,50.

– x –

BOSCH OPEN EXPO

Woensdag, 7 oktober 2015
Bosch Open Expo (B.O.E.) is de grootste tentoonstelling in Brabant die wordt samengesteld door open inschrijving. Ik heb me met drie van mijn werken ingeschreven en strijdt zo mee voor een plek in de tentoonstelling ‘BOSCH OPEN EXPO’ die in maart van 2016 in ’s-Hertogenbosch plaatsvindt.

De werken worden anoniem gepresenteerd aan de jury die op 21 november a.s. de selectie voor de tentoonstelling maakt. De expositie strekt zich uit over reguliere tentoonstellingsplekken in de stad, zoals de Willem II Fabriek, Kunstlocatie Würth, Kunsthal Boschveld en het Kruithuis. En openbare plekken zoals het Stadskantoor, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Muzerije en museum Slager.

Het werk dat wordt ingeschreven moet op een manier passen in de slagschaduw van de grote expositie ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie‘ (13 februari t/m 8 mei 2016). Mijn motivatie: “De kunstenaar Jheronimus Bosch, geniaal in zijn tijd en inspirerend sindsdien, kan ik in geen enkel opzicht evenaren. Toch poog ik, net als hij met zijn werk, een vernieuwing in de bestaande beeldtraditie te brengen. Niet met wonderlijke gedrochten, maar door in een bepaalde compositie en uitsnede, met monochroom kleurgebruik het vrouwelijk naakt te schilderen.”

– x –

STICHTING KUBRA DEN BOSCH

Woensdag, 30 september 2015
Vanaf 1 januari 2016 maak ik deel uit van Stichting KuBra in Den Bosch, hét kunstenaarscollectief van Brabant. Vandaag heb ik mijn werk gepresenteerd en is het door de ballotage-commissie positief beoordeeld.

De stichting is in 2011 opgericht, met als doel het samenbrengen van Brabantse beeldend kunstenaars en het stimuleren van onderlinge samenwerking. De eigen galerie biedt een podium om zichzelf en haar deelnemers op de culturele kaart van Brabant te zetten. Daar kunnen de deelnemende kunstenaars ook workshops en lezingen geven. Met De Kunstwinkel geeft KuBra tijdelijke invulling aan leegstaande winkelpanden om de leefbaarheid in de stad te vergroten.

Volgend jaar mag ik me bij hen aansluiten. Samen sterk.

– x –

OPENING ATELIER HOOISTEEG

Zondag, 6 september 2015
Het is heel lang spannend geweest wie de nieuwe huurder zou worden van het atelier aan de Hooisteeg. Eind april werd al bekend dat er een huisje vrij zou komen en op 10 juni vonden de sollicitaties naar het atelier plaats. Goed voorbereid en met een flinke onderbouwing ging ik er op af. Er waren meer gegadigden die hun oog op het pandje hadden laten vallen. Dat er unaniem voor mij gekozen werd, voelde als een warm welkom bij HooisteegAteliers.

De sleutel kon op geen mooier moment komen. Vorig jaar oktober ben ik gestopt met mijn baan in loondienst, om me volledig op mijn kunst en ontwerp activiteiten te kunnen richten. Een atelier in het centrum van de stad draagt dan perfect bij aan de naamsbekendheid en zichtbaarheid van Sein Vormgeving.

Na flink wat klussen en schoonmaken open ik vandaag de deuren van mijn nieuwe werkplek. Met een openingstentoonstelling van de deelnemers aan Verhaal/Beeldtaal, het kunsttraject waarin ik amateurs begeleid naar het (semi)professionele kunstenaarschap. Dromen worden werkelijkheid!

– x –

KUNSTTRAJECT VERHAAL/BEELDTAAL

Zaterdag, 1 augustus 2015
De afgelopen maanden heb ik me bezig gehouden met de ontwikkeling en introductie van een lesprogramma voor amateur kunstenaars, om hen te kunnen begeleiden naar het (semi)professionele kunstenaarschap. In het kunsttraject, Verhaal/Beeldtaal genaamd, leren zij om met hun beeldend werk hun eigen verhaal te vertellen.

De kracht van het traject zit in de collectieve bijdrage van de kunstenaars. Zij gaan met elkaar op zoek naar de kern van hun verhaal, bespreken elkaars werk aan de hand van beeldanalyses en kijken naar het verloop van hun werkproces. Door atelier-, museum- en galeriebezoeken leren zij hun eigen positie in de kunstwereld te bepalen en te versterken. En er wordt gefilosofeerd over de essentie van kunst, gelezen over schoonheid en de esthetica in de kunst en kritisch gekeken naar de kunstgeschiedenis. Tot slot is het schrijven van een statement en het presenteren van het werk een belangrijk onderdeel van het traject.

Inmiddels zijn er drie belangstellenden, inschrijven kan nog tot 10 augustus. We starten zaterdag 5 september van 10.00 tot 12.30 uur, met een kennismaking en eerste presentatie. Het meegebrachte werk stellen de deelnemers tentoon tijdens de opening van mijn nieuwe atelier.

– x –

MEDE-BEHEERDER CLUBHUIS

Donderdag, 2 juli 2015
Het Clubhuis is een facebookpagina van De Speelkwartiertjesclub, een honk waar leden hun dagelijkse momentjes van plezier posten. Het is opgericht door Marieke van Dam van Bureau Play, zij pleit voor meer spelen in het leven, om je creativiteit te stimuleren, stress te reduceren en gewoon een gelukkiger mens te zijn.

Het gedachtegoed van het Clubhuis sluit naadloos aan op de foto’s die ik zelf post onder de titels ‘Kom, even de focus verleggen’, ‘Inspiratie’ en ‘Evenbeeld’. Door letterlijk de focus te verleggen tijdens mijn dagelijkse bezigheden, stel ik mij open voor inspiratie en zie ik de meest verrassende dingen, waar ik anders aan voorbij gelopen was. Het vastleggen ervan is mijn moment van spelen.

De keuze was snel gemaakt toen Marieke een oproep deed om mede-beheerder te worden. Wil je ook lid worden en laten zien hoe jij je losmaakt van je dagelijkse beslommeringen, meld je aan bij het Clubhuis (van de Speelkwartiertjesclub).

– x –

KUNSTZUSTERS BRABANT

Woensdag, 17 juni 2015
Sinds kort heb ik het collectief Kunstzusters Brabant gevormd, met een aantal vrouwelijke collega’s. Het kan soms wat eenzaam zijn, het beroep van kunstenaar, daarom is het fijn om van tijd tot tijd met gelijkgestemden af te spreken en met elkaar van gedachten te wisselen over wat ons nu drijft in de kunst.

Ons doel is een betere zichtbaarheid te verwerven binnen de kunstscène van Noord-Brabant. Door samen te werken aan de ontwikkeling van ons kunstenaarschap hopen wij meer resultaat te bereiken dan waneer we dit belang allen afzonderlijk zouden nastreven.

Na een kleine wisseling bestaat het collectief nu uit Kay Gotlieb-Wallace met schilderijen, tekeningen, foto’s en boxes, Anneke Jonckers met monotypes, Sandra van der Pluym met schilderijen en ikzelf met schilderijen, pasteltekeningen en foto’s.

– x –

GROEPSEXPOSITIE PHOTOARTFACTORY

Vrijdag, 5 juni 2015
Volgend weekend een groepsexpositie van het kunstenaarscollectief Kunstzusters Brabant, bestaande uit Kay Gotlieb-Wallace, Anneke Jonkers, Ingrid Piessens en mijzelf.

Een try-out voor ons nieuwe collectief, om onszelf en ons werk beter zichtbaar te maken in de kunstscène van Brabant, op uitnodiging van Christine Vesters van PhotoArtFactory.

Vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juni 2015 van 13.00 tot 17.00 uur
PhotoArtFactory
Grotestraat 69
5141 JN Waalwijk
www.photoartfactory.nl

– x –

KUNSTROUTE GEERTRUIDENBERG

Zaterdag, 30 mei 2015
De 8e editie van Kunstroute Geertruidenberg vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juni. En ik doe mee! Mijn werk is tentoongesteld in het voormalig Stadhuis aan de Markt op nummer 32-34.

Bezoekers kunnen kennismaken met de kunstenaars en hun werk. Eigen originele kunstwerken en enthousiasme is bij de kunstroute het uitgangspunt. Dit jaar is de kunstroute wederom rond de Markt gesitueerd, waar diverse bewoners en winkeliers hun zaak of gewelfkelder ter beschikking stellen voor de expositie van kunstwerken.

In het kader van het Vincent van Gogh jaar is de deelnemers gevraagd één kunstwerk te maken geïnspireerd door deze kunstenaar. Deze werken worden geëxposeerd in cultureel centrum De Schattelijn.

Openingstijden:
zaterdag 6 juni
van 12.00 tot 17.00 uur
zondag 7 juni
van 11.00 tot 17.00 uur
www.kunstroutegeertruidenberg.nl

– x –

PIT KOLLEKTIEF 5 JAAR

Woensdag, 22 april 2015
Alweer 5 jaar samen! Na onze kunstopleiding hebben we met zes beeldend kunstenaars een collectief gevormd, om ons kunstenaarschap verder te kunnen ontwikkelen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een waardevolle groep van gelijkgestemden. Het vijf jarig samenzijn hebben we dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Eens in de zes weken komen we samen en praten over kunst in het algemeen en ons werk in het bijzonder. We exposeren in uiteenlopende samenstellingen en delen kennis op het gebied van ondernemen als creatief. Onze kracht zit in de diversiteit van de zes verschillende stijlen. Zo behouden we niet alleen onze eigen identiteit, we proberen ook elkaars werk naar een hoger plan te tillen.

Het PIT Kollektief bestaat uit Herma Petraeus, Nanette Smeets, Nel den Buitelaar, Tanja Minks, Sylvia Essenberg en ikzelf. Ons werk omvat de disciplines schilderen, gemengde techniek, tekenen, objecten en fotografie. Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van al onze activiteiten.

– x –

GALLERY ART NOW ROTTERDAM

Woensdag, 1 april 2015
Vanaf vandaag wordt mijn vrije werk vertegenwoordigd door Gallery Art Now in Rotterdam. Een laagdrempelige galerie met betaalbare kunst, van € 50 tot € 5.000 en als doel, naast het verkopen van kunstwerken, het geven van een podium aan bekende, onbekende, nieuwe en oude rotten in het vak.

De collectie omvat kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars, tijdloze design artikelen, prints en foto’s. De galeriehoudster, Iris van Swieten, geeft advies-op-maat bij de aankoop van kunst, houdt je op de hoogte van nieuw werk en biedt de mogelijkheid het werk bij je thuis aan de muur te laten zien.

De galerie is gelegen aan de Zwaanhals in het Oude Noorden van Rotterdam. Een multiculturele straat met een opvallende diversiteit aan specialistische en creatieve winkels, waar het draait om origineel design, kunst, vintage, interieur, mode en lekker eten & drinken. Een bezoekje meer dan waard.

Gallery Art Now
Zwaanhals 290
3035 KN Rotterdam
010-3414254
www.gallery-artnow.com

– x –