KINDERBOEKENWEEK

Tijdens de Kinderboekenweek ontvang ik in mijn atelier aan de Hooisteeg een aantal basisschool leerlingen uit Sprang-Capelle. ‘Voor altijd jong’ is het thema, waarin het leven van opa’s en oma’s centraal staat. I.s.m. het Streekarchief Langstraat Heusden Altena vertel ik hoe men hier vroeger woonde en werkte.

Vroeger was de Hooisteeg namelijk een particuliere dam tussen Grotestraat en Winterdijk. Hierdoor vervoerden de boeren hun hooi, van de wei- en hooilanden uit de buitenpolder naar de stad. De dam behoorde toe aan de woning met bakkerij gelegen aan de Grotestraat. Achter de woning werden in 1879 drie werkmanswoningen gebouwd en twee jaar later kwamen daar nog 2 huisjes bij. Dit zijn de pandjes aan de Hooisteeg zoals we ze vandaag nog kennen.

Na 1902 zijn achtereenvolgend een banketbakker en een koperslager eigenaar van de woning en de dam aan de Grotestraat. En toen in 1962 de arbeidershuisjes onbewoonbaar verklaard werden vanwege verslechterde staat, heeft de gemeente ze gekocht. Van lieverlee vertrokken de bewoners, op schoenmaker Bergmans na. Hij kreeg op den duur het hele rijtje in gebruik als woon- en werkruimte.

Sinds de restauratie in 2001, waar nog een zesde woning in meegenomen is, zijn de huisjes in gebruik genomen als ateliers. Professionele kunstenaars en ambachtslieden vinden er nu hun podium. Op 5 april 2005 zijn de oorspronkelijke damwoningen aangewezen als Rijksmonument. Ze zijn van cultuurhistorisch belang en getuigen van een sociaal-economisch en typologische ontwikkeling, van groepsgewijze huisvesting van arbeiders nabij de fabriek.

Bron: ‘Wonen in dammen en mijnen’, boek van Ad van Liempt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.